Veelgestelde vragen

Vragen over de wijk

In Zuiderweide komen circa 140 woningen verdeeld in fases. De eerste fase is Het Erf en bestaat uit appartementen, rug-aan-rugwoningen en levensloopbestendige woningen.

Zuiderweide ligt aan De Zuid in Dronten, op de plek van de oude Flevomanege. Op korte afstand vind je Winkelcentrum Dronten-Zuid met onder andere een supermarkt, kapper, huisarts, tandarts, apotheek en scholen. Wil je nog meer winkelaanbod, dan ben je op slechts tien minuten fietsen in het stadscentrum van Dronten.

Zuiderweide bestaat uit meerdere fases. De eerste fase die in verkoop gaat is Het Erf. Deze bestaat uit fase 1A met veertien appartementen en fase 1B met zestien rug-aan-rug woningen en veertien levensloopbestendig hofwoningen. Daarna volgen de andere fases. Op dit moment is nog onbekend hoe de fasering wordt. Zeker is dat deze fases bestaan uit rijwoningen, twee-onder-een kapwoningen, vrijstaande woningen en appartementen.

In Zuiderweide komen circa 140 woningen, verdeeld over verschillende deelbuurten met elk hun eigen identiteit en woningtypen. Fase 1A en 1B, bestaan uit appartementen, rug-aan-rugwoningen en levensloopbestendige hofwoningen op Het Erf. In de vier hofjes heb je de keuze uit rijwoningen, tweekappers en geschakelde vrijstaande woningen en in het park komen twee kleinschalige appartementengebouwen.  

Rug-aan-rugwoningen zijn woningen die met de achterkant tegen elkaar worden gebouwd. De woningen zijn gescheiden door een tussengang. Aan deze zogeheten corridor liggen de voordeuren.

De appartementen op Het Erf beschikken over een privé-terras of -balkon. Daarnaast wordt iedere bewoner eigenaar van Het Erf. Je kunt dus ook gebruik maken van alle ruimte die Het Erf biedt, zoals de moestuin en het terras van de ontmoetingsruimte. 

We maken van Zuiderweide een gezonde en aantrekkelijke buurt voor mens en natuur. Het openbaar groen wordt in gericht met bomen, een wadi, speelelementen en bloemen en planten met een jaarronde bloeiboog. De eerste fase Het Erf krijgt gezamenlijk groen met een moestuin. De nieuwe woningen, de deels groene daken, de tuinen en het openbaar groen vormen samen een prachtige woonplek voor vogels en insecten.

Op Het Erf zelf kunnen auto’s geparkeerd worden op de daarvoor bestemde parkeerplekken. Aan de noordzijde van Het Erf ligt een parkeerkoffer met ruim voldoende parkeerplekken.

In de vervolgfases van Zuiderweide liggen de woningen aan hofjes waar geparkeerd kan worden. De parkeerplekken liggen aan de achterzijde van de woningen. Bij de vrijstaande woningen en tweekappers aan de westzijde van het plan kan op de eigen kavel geparkeerd worden.

Iedere woning of appartement beschikt over een eigen berging. De appartementen hebben allemaal een eigen berging op de begane grond van het appartementengebouw. De Hofwoningen krijgen buitenbergingen aan de noordzijde van het Hof en de rug-aan-rugwoningen hebben inpandige bergingen. Op de plattegronden via 'Downloads' kun je de exacte locaties zien. Deze staan vanaf start verkoop online.

Voor de volgende fases geldt dat de grondgebonden woningen een berging in de tuin krijgen en de appartementen een berging op de begane grond van het gebouw.

Iedere woning beschikt over een eigen berging. Hier kun je jouw fiets in parkeren. Daarnaast komen op Het Erf een aantal fietsrekken voor bezoekers bij de entree van de appartementen en van de rug-aan-rug-woningen.

Voor Het Erf geldt dat plastic, papier en restafval gescheiden wordt opgevangen in ondergrondse containers. Het gft afval kun je kwijt in één van de collectieve rolcontainers op Het Erf.

De verkoop

Tijdens de eerste fase heb je contact met de één van de makelaars. Na de aankoop van de woning krijg je een wooncoach toegewezen. Jouw wooncoach begeleidt in het maken van keuzes en is jouw vaste aanspreekpunt. 

De Makelaars van 5VOOR12, Makelaardij Van der Linden en Kerremans Makelaardij staan voor je klaar. Je kunt de makelaar bellen of mailen voor vragen of voor het inplannen van een afspraak.

De Makelaars van 5VOOR12:  0321 386 286 of info@5-voor-12.nl

Makelaardij Van der Linden: 0321 336 111 of info.dronten@vanderlinden.nl

Kerremans Makelaardij: 0321 317 063 of info@kerremansmakelaardij.nl

Door je aan te melden voor het project blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen. Je krijgt periodiek een nieuwsbrief. Inschrijven op een woning kan vanaf de start verkoop. Hoe je je inschrijft op een woning lees je op de pagina Koopproces onder de kop ‘Als de verkoop is gestart’.

Voorafgaand aan de start verkoop van Het Erf fase 1B volgt er een informatiebijeenkomst. Deze vindt plaats op dinsdagavond 31 november van 19.00 uur tot 20.30 uur op het kantoor van De Makelaars van 5 voor 12 aan De Helling 228 in Dronten. De veelgestelde vragen zijn in op deze pagina opgenomen. Staat je vraag er niet tussen, neem dan gerust contact op met één van de makelaars.

De verkoop van Het Erf, fase 1A is gestart.

De tweede fase van het Erf, fase 1B, gaat op woensdag 1 november om 10.00 uur in de verkoop. Je inschrijven op een woning gaat digitaal. Voorafgaand aan de verkoop vindt er een informatiebijeenkomst plaats op dinsdag 31 oktober van 19.00 - 20.30 uur op het kantoor van de Makelaars van 5-v00r-12 in Dronten.

Fase 1 B, bestaat uit 16 rug-aan-rugwoningen en 14 Hofwoningen.

Vanaf de start verkoop kun jij je inschrijven voor één of meerdere woningen. Dit doe je door een account aan te maken op de website. Zodra de verkoop start log je in op je account en vul je het digitale inschrijfformulier in. Per mail ontvang je een bevestiging van de inschrijving. Zodra de inschrijfperiode sluit, vindt de toewijzing plaats. Als je een woning krijgt toegewezen, word je gebeld door de makelaar en hoor je op welke woning je een optie hebt. Er volgt een verkoopgesprek waarin alle verkoopdocumentatie wordt toegelicht. Daarna volgt er een afspraak met de makelaar om de koop-/aannemingsovereenkomst te tekenen. Wil je meer weten? Bekijk dan ook de pagina ‘Koopproces'.

Een optie is de periode dat de woning exclusief voor een kandidaat is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen. Het kan altijd voorkomen dat een optie op een bouwnummer nog vrijkomt.

Een optie is vrijblijvend. Heb je een optie, dan is de woning exclusief voor een bepaalde periode voor jou gereserveerd. In deze periode worden al jouw vragen beantwoord en heb je de gelegenheid de woning te kopen.

Na het ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.

Je koopt de woning vrij op naam (v.o.n.). De aankoopprijs is inclusief belasting (21% btw) en inclusief de notariskosten voor de overdracht. Dit betekent dat je als koper geen extra kosten voor de overdracht van de woning betaalt, bovenop de koopsom.

De financiering

Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van LIV Hypotheken, Rabobank of een adviseur of bank naar eigen keuze. Het is verstandig om dit te doen voordat je je inschrijft op een woning. In dit gesprek krijg je namelijk een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zijn.

Nadat je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt getekend, kun je een hypotheek aanvragen. Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te tekenen. Op dat moment is het nodig om de hypotheek rond te hebben.

De koopsom bestaat uit twee delen; de grondkosten en de aanneemsom. De grondkosten betaal je in één keer bij de notaris bij de levering. Vervolgens betaal je het resterende gedeelte (de aanneemsom) in een aantal termijnen. Op welke momenten je de facturen ontvangt, vind je in het schema in de koop-/aannemingsovereenkomst. Die rekening betaal je uit het bouwdepot. Koop je de woning als de bouw al wat verder gevorderd is? Dan betaal je ineens een groter bedrag en minder termijnen.

Houd bij het kopen van een nieuwbouwwoning altijd rekening met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het afsluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). En je hebt kosten voor het afwerken en inrichten van je woning. Denk daarbij aan de vloeren, wanden en eventuele tuininrichting.

De woningen

In je persoonlijke account kun je jouw favoriete woningtype(n) bewaren. Zo vind je eenvoudig de woning(en) van jouw voorkeur terug. Dit kun je op ieder gewenst moment aanpassen. Let op, dit is nog geen definitieve inschrijving op de woning. Inschrijven op een woning doe je pas op het moment dat de verkoop start. Je vult dan een volledig inschrijfformulier in.

Op deze website kun je vanaf de start verkoop via de woningselector  de status van jouw favoriete woning zien. Een woning kan beschikbaar (groen) zijn, onder optie (oranje) staan of zijn verkocht (rood). Neem gerust contact op met de makelaar als je vragen hebt over de beschikbaarheid van een van de woningen. Je kunt hen bellen of mailen.

Alle appartementen hebben een privétuin of -balkon. Daarnaast kun je natuurlijk gebruik maken van het gezamenlijk groen. Een verlengstuk van je eigen tuin waar je altijd gebruik van kunt maken. De tuin- of balkonligging zie je in de woningselector.

 

Alle nieuwbouwwoningen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

De woningen worden gasloos gebouwd en hebben dus geen gasaansluiting. Koken doe je elektrisch. De 14 appartementen van fase 1A en de 16 rug-aan-rugwoningen en 14 hofwoningen van fase 1B krijgen zonnepanelen en worden voorzien van een warmtepomp.

De appartementen van fase 1A  en de rug-aan-rugwoningen en hofwoningen van fase 1B zijn goed geïsoleerd, gasloos, duurzaam en hebben een gezond binnenklimaat. Ieder appartement is voorzien van een lucht/water warmtepomp van Nibe. De ruimtes in het appartement worden verwarmd met vloerverwarming. Het appartement beschikt standaard over zes zonnepanelen. Zo wordt op een duurzame manier elektra opgewekt! Ventilatie gebeurt via een mechanische afvoer. Via roosters is er toevoer van verse lucht. De CO2 sensoren in de woonkamer en slaapkamers zorgen automatisch voor voldoende toevoer van verse lucht. Zo houd je een gezond woonklimaat en heb je er zelf geen omkijken naar.

In de technische omschrijving wordt in het kort omschreven hoe de woning wordt samengesteld, afgewerkt en wat je in de verschillende ruimten mag verwachten. De technische omschrijving is onderdeel van de contractstukken bij de koop van de woning. De inhoud is nauwkeurig en met zorg samengesteld.

De appartementen van Zuiderweide maken deel uit van een seriematig bouwproces. Dit betekent dat de appartementen worden gebouwd aan de hand van een doordacht en gestandaardiseerd bouwproces. Het voordeel daarvan is een efficiënt, snel en helder bouwproces. Dit betekent een optimale woning, een snelle oplevering en minder verspilling.

Je kunt kiezen uit een aantal opties voor jouw woning of appartement om zo van een huis een thuis te maken. Welke opties dit zijn zie je vanaf start verkoop in de optielijst onder ‘Downloads’ .

Omdat de bouw van jouw woning deel uitmaakt van een conceptmatig bouwproces zijn niet alle aanvullende woonwensen altijd mogelijk. Eventuele aanvullende wensen kun je bespreken met jouw wooncoach.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de keuken in jouw nieuwe woning aan te passen aan jouw persoonlijke wensen. In Woonbelevingscentrum LIV kies jij alles voor je nieuwe woning. De keukenadviseur in LIV begeleid je bij het maken van de juiste keuzes. De keukenadviseur laat je daarnaast zien, wat er inbegrepen is in de prijs van je nieuwbouwwoning.

Jouw nieuwe woning leveren wij op met een keuken. Welke apparatuur er in de keuken zit lees je terug in de keukenfolder en die vind je onder downloads

Kies je voor de projectkeuken, dan wordt deze voor de oplevering geplaatst. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende werkbladen, grepen of een uitbreiding van jouw keuken met extra kasten of apparatuur. In dat geval wordt de keuken na de oplevering geplaatst. Wil je meer weten over de keuken, bekijk dan de folder onder downloads.

Jouw nieuwe woning wordt opgeleverd met een badkamer en wc-ruimte. Dit pakket is op het project afgestemd en bestaat uit sanitair waarbij je kiest uit verschillende vloer- en wandtegels. Tegen een meerprijs kun je kiezen voor alternatief sanitair en tegelwerk. Aanvullende en technische informatie over het sanitairpakket vind je in de sanitairfolder onder downloads. Het sanitair en het tegelwerk kun je bezichtigen in Woonbelevingscentrum LIV.

Voor de badkamer kies je uit verschillende wand- en vloertegels. Tijdens het gesprek bij Woonbelevingscentrum LIV doorloop je de showroom en geeft de sanitairadviseur je advies en kan je de tegels laten zien.

Bij de aankoop van een woning in Zuiderweide fase 1 koop je tegelijkertijd een aandeel in Het Erf, waar je samen met de bewoners van Het Erf eigenaar van wordt. Het Erf bestaat uit groen, zoals de beplanting, maar ook uit een moestuin en een mooie ontmoetingsruimte, waar je samen met je buren gebruik van kunt maken. Om het onderhoud en beheer hiervan te borgen, wordt een Vereniging van Eigenaren (VvE) opgericht. De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van deze gemeenschappelijke delen. Als koper word je, samen met de andere eigenaren, lid van de VvE. Bij het lidmaatschap van de VvE horen servicekosten.

Als je een woning koopt op het Erf dan word je samen met de andere bewoners eigenaar van Het Erf. Er wordt dan gesproken over een appartementsrecht. Daarnaast maakt jouw appartement onderdeel uit van een appartementengebouw, waar jij een appartementsrecht (jouw woning) in krijgt. Je bent samen met je buren eigenaar van deze onderdelen. Om aan te geven van welk appartement in het appartementengebouw jij eigenaar bent en welke delen gemeenschappelijk zijn, stelt de notaris splitsingstekeningen en splitsingsakten op. Daarin is alles precies vastgelegd.

Koop je een appartement in Zuiderweide, dan krijg je te maken met servicekosten. Dit geldt voor alle type woningen. Servicekosten zijn de kosten die je betaalt aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) voor onder andere het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes in het appartementengebouw zelf. Daarnaast betaal je een bijdrage voor het onderhoud van Het Erf (onderhoud van de beplanting en de ontmoetingsruimte). Alle leden van de VvE dragen servicekosten af. Er is een begroting gemaakt voor de servicekosten, deze vind je terug onder downloadsDe servicekosten komen boven op de hypotheeklasten van de woning.

De bouw

Trebbe NoordOost B.V. bouwt de woningen. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is de wooncoach van Trebbe jouw vaste aanspreekpunt.

Na de aankoop van de woning ontvang je inloggegevens voor MijnTrebbeHuis. MijnTrebbehuis is een digitaal woningdossier. Hierin zijn alle belangrijke stukken over je woning verzameld, kun je berichten versturen naar je wooncoach en maak je je keuzes voor meer-/minderwerk, de keuken en badkamer kenbaar.

Met regelmaat ontvang je van jouw wooncoach via MijnTrebbehuis een bericht over de voortgang van de bouw.

Jouw woning of appartement wordt gebouwd met Woningborg garantie. Dat is fijn, want met het Woningborg certificaat ben je voor verschillende zaken gedekt. Woningborg is erop gericht om technische en financiële risico’s van kopers te beperken en de kwaliteit van de nieuw te bouwen woning te verhogen. Als bewijs hiervan krijg je een garantiecertificaat van Woningborg toegestuurd  nadat je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt ondertekend. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld.

Wil je hier meer over weten? Ga dan naar de website van Woningborg: https://www.woningborg.nl/particuliere-koper/certificering/nieuwbouw/

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van Woningborg. 

Bij de voorschouw loop je samen met de uitvoerder jouw woning door. Het gaat erom dat je jouw woning kwalitatief beoordeelt. Eventuele tekortkomingen vermeld je op het daarvoor bestemde formulier. Het formulier geef je na afloop aan de uitvoerder. Een voorschouw is niet verplicht en is geen juridisch moment, maar zo kunnen we wel alvast mogelijke tekortkomingen verhelpen voordat we daadwerkelijk opleveren. De sleutel ontvang je pas bij de officiële oplevering.

Samen met de uitvoerder maak je tijdens de oplevering van je nieuwbouwwoning een rondgang door het huis. Kom je gebreken of afwijkingen tegen? Dan worden deze genoteerd in het proces-verbaal van oplevering. Aan het einde van de oplevering tekenen beide partijen het document. Als koper accepteer je hiermee de woning, met uitzondering van de genoteerde opleveringsgebreken. Trebbe herstelt de gebreken binnen de afgesproken termijn. De sleutel dragen we over aan het eind van de oplevering en als alle betalingen door ons zijn ontvangen. Veel plezier in je nieuwe woning!

Een bouwkundige meenemen naar de oplevering is niet verplicht, maar we raden het je wel aan. De bouwkundige loopt de woning grondig na en geeft je direct inzicht in eventuele bouwkundige gebreken. Je ontvangt een keuringsrapport. Lees meer hierover op www.eigenhuis.nl

Ja, dat kan. Je ontvangt van ons een uitnodiging voor een kijkmoment en een voorschouw. Tijdens het kijkmoment en de voorschouw kun je op de bouw terecht om jouw woning te bezichtigen en om maten op te nemen.

Natuurlijk wil je graag weten wanneer je de sleutel krijgt van jouw nieuwe huis. Je krijgt van ons daarom een prognose van de oplevering. Naarmate de bouw vordert, kunnen wij je een steeds betere indicatie voor de oplevering geven. Ongeveer zes weken voor de oplevering ontvang je een brief met de voorlopige opleverweek en twee weken voor de oplevering ontvang je een brief met de definitieve opleverdatum. Een woning wordt pas opgeleverd als de openbare bestrating gereed is, zodat de woningen goed bereikbaar zijn. Aan de prognose kunnen geen rechten worden ontleend. De sleutel dragen we over aan het eind van de oplevering en als alle betalingen door ons zijn ontvangen.

Heb je een klacht na de oplevering van je woning? Meld dit dan bij de afdeling Service van Trebbe via service@trebbe.nl. Wees zo volledig mogelijk in je informatie en geef in ieder geval je adres en je telefoonnummer door zodat wij eenvoudig contact met je kunnen opnemen. Stuur, als dit kan, ook een foto mee van je klacht.

Het kan voorkomen dat je na zes maanden na de opleveringsdatum pas een verbeterpunt aan jouw woning ontdekt. In dit geval lees je in de regelingen van Woningborg wat je dan precies kunt doen.

Uniek wonen dronten

Schrijf je in en mis niets!

Zuiderweide is volop in ontwikkeling. Nieuwsgierig geworden? Meld je dan vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief en laat gelijk jouw woonwensen achter.